SPOMLADI zaživimo tudi v PGD Žetale

Dodano dne 05 junija 2013 | Avtor: admin

SPOMLADI zaživimo tudi v PGD Žetale

Današnji članek bo nekoliko obširnejši, saj se je v tem pomladnem času v PGD Žetale dogajalo zelo veliko. Sedaj že tradicionalno, smo se na Florijanovo nedeljo, gasilci udeležili sv. maše, posvečene zavetniku gasilcev, ki je potekala v cerkvi sv. Marije. Po končani maši, je župnik blagoslovil gasilska vozila in gasilce. Kljub slabemu vremenu, se nam je uspelo maše udeležiti v kar lepem številu.

Prav tako smo bili pridni pred prvomajskimi prazniki. Skupaj z občani smo tudi letos organizirali postavitev majskega drevesa.  Tradicionalno smo ga, kot vsako leto doslej, tudi letos postavili na najvišjem bregu v samem središču Žetal. Priprave so se začele že nekaj dni prej, saj je bilo potrebno izkopati jamo za drevo, poiskati primerno drevo ter ga pripeljati do mesta postavitve. Na tem mestu se zahvaljujemo vsem občanom, ki so nas na poti pogostili in se priporočamo še v naprej. Letos nam je vreme bolj kot ne služilo, kljub pripekajočemu soncu v začetku, se je le ta nato skril za oblake, da nam ne bi bilo preveč vroče.  S skupnimi močmi smo nato, še na star način, z rokami, seveda z pomočjo »žvepel« postavili majsko drevo.  Ker se nas je zbralo kar nekaj, sama postavitev ni bila pretirano težka. Ker pa je navsezadnje to družaben dogodek, smo nadaljevali večer v sproščeni debati, ob dobri hrani in pijači. Da nam pa skozi noč ne bi bilo prevroče, smo prižgali tudi majski kres in tako ohranili tradicijo kurjenja kresov in postavitve majskega drevesa ob prvem maju.

Mislim da so vse aktivnosti v teh mesecih bili že tradicionalne, tako smo letos pripravili, sedaj že 7. Tekmovanje moških in ženskih desetin za prehodni pokal Občine Žetale. Že kak dan prej smo nervozno pogledovali v nebo, saj napovedi niso bil preveč lepe. Vendar smo se vseeno odločili da bomo tekmovanje izpeljali po predvidenem planu. Na žalost so se napovedi vremenoslovcev na sobotno jutro tudi uresničile. Ampak smo gasilci in nič nas ne sme presenetiti, zato smo se odločili da tekmovanja ne prekinemo in ga kljub obilnim padavinam poskušamo kar se da uspešno izpeljati. Zaradi vremenskih razmer smo bili letos primorani organizacijsko drugače izpeljati tekmovanje. Tako je sam tekmovalni del potekal na asfaltnem igrišču ob osnovni šoli Žetale, družaben del pa smo letos prestavili pred in v prostore gasilskega doma. Domači smo začeli z pripravami že zgodaj zjutraj. Nato smo po uradnem začetku tekmovanja nestrpno pričakovali prve tekmovalne enote, sprijaznili smo se da bo morda letos zaradi slabega vremena nekoliko manj enot. Ampak gasilci smo dokazali že prej omenjeno, da nam tudi dež ne more nič, počasi so začele prihajati enota za enoto. Tudi vreme se je počasi umirilo. Tako je bilo kljub premočenim uniformam, splošno vzdušje zelo pozitivno. Proti pričakovanju se je tekmovanja udeležilo veliko število desetin gasilskih društev. Po končanem tekmovalnem delu smo domačini pospravili prizorišče, gosti pa so se lahko okrepčali na tak in drugačen način v prostorih gasilskega doma. Če nam je dež zagodel v tekmovalnem delu, smo ga z pozitivnim vzdušjem uspeli pregnati do družabnega dela. Tako smo lahko v izmenjavi medsebojnih izkušenj, pogovori, dobri hrani in pijači uživali še pozno v noč. Kljub vsem težavam zaradi vremena, menim da je bilo letos eno izmed uspešnejših tekmovanj, pozitivno me je presenetil tudi obisk domačinov, ki so si prišli ogledati samo tekmovanje ali pa so se nam kasneje pridružili. V prihodnje vabimo tudi vse ostale, ki si želite ogledati, kako potekajo tovrstna tekmovanja, da se nam pridružite že naslednjo leto ob približno istem času na istem mestu.

Morda se nekateri sprašuje zakaj se gasilci med seboj naslavljamo z tovariši? Ne, to ni, kot mnogi zmotno mislijo, posledica propadlega družbenega sistema.  Tovarištvo je razmerje med tovariši, ki lahko preraste v zavest o povezanosti z njimi in v pripravljenost  pomagati jim, pri čemer pod pojmom tovariš razumemo človeka, s katerim nas povezuje enak poklicni položaj ali pripadnost isti skupini.

Biti tovariš pomeni ne gledati samo nase, temveč poznati tudi obveze do drugih, čeprav niso zapisane s pravnimi, temveč zgolj z moralnimi pravili. Z bližjimi tovariši nas povezuje tudi naklonjenost, čeprav pred njim ne razkrivamo svojih čustev.

Zato je tovarištvo v gasilstvu zelo pomembno. V gasilskem društvu se zavedamo da smo danes tukaj zaradi naših predhodnikov, ki so postavili temelje gasilskih društev, tako fizične kot organizacijske. Vsako leto tako našim, lahko bi rekli, operativno upokojenim tovarišem – gasilskim veteranom, v okviru Gasilske zveze pripravimo srečanje. Letos je to srečanje potekalo v organizaciji našega gasilskega društva. Kot sami vidite nam letos vreme ne služi najbolje, tako je bilo tudi na dan, ko so se zbrali naši veterani iz celotne Gasilske zveze Videm pri Ptuju. Še enkrat so dokazali, da so korenine, ki jih malenkost kot je vreme ne more spraviti v slabo voljo. Zbrali so se v prostorih gasilskega društva PGD Žetale, kjer jih je nagovoril predsednik tovariš Janez Vogrinc, ki jim je na kratko predstavil delovanje našega društva ter potek srečanja. Nato so se z vozili odpravili do turistične kmetije Jelenji špic – Kodrič, kjer jih je pričakala zakuska in degustacija žlahtne kapljice. Pridružil se jim je tudi župan občine Žetale Anton Butolen, ne ni še veteran, ampak jih je prišel pozdravit in zaželeti dobrodošlico v občini Žetale. Uživali so v pogledu na prebujeno naravo, posebej zanimivo pa je bilo pogledati trop srnjadi, ki se pasejo na ograjenih bregovih okrog. Ker so se po dolgem času ponovno videli, so imeli za izmenjati zelo veliko besed, dogodivščin, ki jim je bilo izredno zanimivo prisluhniti. Da so še vedno vesele narave so pokazali ob pesmi, ki so jo pospremili z igranjem na harmoniko. Pot jih je nato proti večeru vodila na turistično kmetijo Bedenik, kjer jih je pričakala večerja. Po večerji so sledili pogovori, za razmiganje kosti pa so poskrbeli tudi z plesom. Svoje druženje so zaključili pozno zvečer, po besedah, ki so si jih izmenjali ob slovesu, je bilo sklepati da so se imeli zelo lepo in komaj čakajo na naslednje snidenje.

V soboto 25.maja se je nekaj članov PGD Žetale, skupaj z tovariši iz sosednjih Gasilskih društev Gasilske zveze Videm pri Ptuju, udeležilo XVI. Kongresa Gasilske zveze Slovenije. Svojo pot smo začeli rano zjutraj okrog pol sedme ure, pred gasilskim domom v Žetalah, nato smo se skupaj z društvi PGD Tržec in PGD Sela zbrali pred gasilskim domom v Tržcu. Naš »konvoj« vozil je krenil proti primorski. Ker smo udeležbo na kongresu vzeli kot neke vrste ekskurzijo, je vse potekalo v bolj sproščenem vzdušju. Na poti do primorske smo naredili več postankov za malico in kavo. Po prihodu v Koper, kjer je potekal kongres, so nam svoja vrata odprli tovariši iz Gasilske brigade Koper, sledil je ogled njihovih novih prostorov, opreme, avtomobilov. Tovariši poklicni gasilci so tudi odgovorili na vsa naša vprašanja, ter nam z veseljem pokazali kar smo želeli. Nato se sledila kratka pavza, ki smo jo izkoristili za sprehod po mestu, ter si privoščili kak sladoled. Ob treh smo bili najavljeni na ogledu vinske kleti Vina Koper, kjer smo lahko videli eno izmed večjih kleti v Sloveniji z trenutno kapaciteto kar sedem milijonov litrov vina. Pokazali so nam tudi največji sod v Sloveniji, ki drži kar 43000 litrov, in je trenutno samo kot razstavni eksponat. Na koncu ogleda so nam pripravili tudi degustacijo žlahtnih vin. Po končanem ogledu smo se odpravili nazaj v Koper na slovesnost ob kongresu z gasilsko parado skozi mesto Koper, na kateri je sodelovalo skoraj 5000 uniformiranih gasilcev. Parada se je zaključila z zborovanjem na stadionu Bonifika. Kot se letošnjemu vremenu spodobi, nam tudi tukaj ni prizaneslo. Premočeni in utrujeni smo počakali na povelje: »prosto«, da smo se lahko vrnili na suho v svoja vozila.  Kaj sploh je gasilski kongres? Gre za neke vrste volitve v najvišje organe Gasilske zveze Slovenije, ki poteka vsakih 5.let. Letos nam je kongres prinesel tudi novo vodstvo tako organizacijsko kot operativno. Slovenske gasilce bo tako vsaj naslednjih pet let vodil tovariš Jošt Jakša, poveljeval pa nam bo tovariš Franci Petek. Izvoljeni so bili tudi najožji sodelavci obeh vodilnih mož Gasilske zveze Slovenije in drugi vodstveni organi. Med pomembnimi gosti so se kongresa udeležili tudi, Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, mag. Alenka Bratušek, predsednica Vlade Republike Slovenije,  minister za obrambo Roman Jakič, predsednik Državnega zbora Janko Veber in podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep ter številni drugi visoki gostje.

V večernih urah je sledil povratek proti domu, ki pa je zaradi vseh aktivnostih čez dan potekal v bolj zaspanem vzdušju. Tako je bil za nami še en kongres in z pozitivnimi mislimi in željami gledamo v prihodnost gasilstva na Slovenskem.

No pa smo prišli na konec tega članka. Na kratko sem vam želel predstaviti aktivnosti PGD Žetale v teh pomladanskih mesecih. Pridno nadaljujemo tudi z deli v, na in okrog gasilskega doma, da bo vse nared za slavnostno predajo. Že nekaj časa tako tečejo priprave na slovesnost ob 60. Letnici PGD Žetale in predaji gasilskega doma svojemu namenu.

Če sem skozi celoten prispevek jamral in se pritoževal nad vremenom, pa upam da nas čim prej v prihodnjih mesecih čaka tudi tisto pravo poletje (čeprav nekako še ne kaže na to – malo za šalo, malo za res). Ne smemo pa pozabiti, da se bo z lepšim vremenom začelo delo zunaj, kar pa prinese tudi kurjenje na prostem. Tako vas že na tem mestu prosimo za visoko stopnjo previdnosti  pri kurjenju in upoštevanje prepovedi kurjenja v bolj suhih mesecih – saj le tako lahko poskrbimo za varnost vseh nas. Če pa se kurjenju ne morete izogniti, sami pa se zavedate, da morda ognja ne boste morali ukrotiti sami, nas brez skrbi pred tem pokličite, do sedaj smo še vsem rade volje priskočili na pomoč. V primeru da pa vam ogenj uide izpod nadzora, pa nemudoma pokličite 112, in podajte čim bolj točne podatke o lokaciji, napredovanju ognja, ter poskušajte pričeti z gašenjem.

V službi ljudstva NA POMOČ!

Za PGD Žetale
Nejc Sakelšek

Komentiraj