Kategorija | Dejavnosti

Gasilsko srečanje – PGD Pekre

Dodano dne 02 oktobra 2012 | Avtor: admin

V soboto 29. Oktobra, smo se udeležili prvega gasilskega srečanja v organizaciji pobratenega društva PGD Pekre. Društo sodeluje z našim društvom že vrsto let, bo pesedah predsednika PGD Pekre, pa so se letos odločili, da to sodelovanje malce nadgradijo, organizirali so srečanje vseh pobratenih društev. Tako smo se na sicer ne preveč lepo sobotno jutro okrog 10. ure zbrali PGD Žetale, PGD Pekre, PGD Spodnja Kungota in PGD Bovec-Trenta, pred gasilskim domom v Pekrah. Sprva nas je nagovoril predsednik in razložil dnevni red, razdelil spominske majice, in zbornike. Nato smo se odpravili do bližnje pohodniške in turistične točke Meranovo. Tudi vreme nam je od tu naprej lepo služilo, saj nas je na vrhu pričakal sonček, ki trajal vse do večera.

Meranovo je manjša uravnava nad krajem Limbuš. Zaradi odprtih sončnih leg se je tukaj kot glavna kmetijska dejavnost razvilo vinogradništvo, ki predstavlja danes osrednjo turistično ponudbo kraja. Dvorec Meranovo stoji sredi vinogradov pod severnim pobočjem vzhodnega Pohorja. Leta 1822 ga je kupil Habsburžan nadvojvoda Janez (Erzherzog Johann), brat avstrijskega cesarja Franca I. Tu je preživel veliko časa z ženo Ano Plochl, hčerko poštnega mojstra. Poroko s stanovsko neenako žensko so mu na dvoru močno zamerili in tudi zaradi tega se je večkrat umaknil prav sem. Sin Franc je dobil naslov meranskega grofa (po mestu Meran na Južnem Tirolskem); od tod tudi ime posestva.

Meranovo je občudoval že nadvojvoda Janez, vnuk cesarice Marije Terezije. Od leta 1810 je preživel večino časa na Štajerskem, živel je tudi v Limbušu. Nadvojvoda Janez ima velike zasluge za gospodarski razvoj celotnega območja, bil je pobudnik razvoja kmetijstva, šolstva in gospodarstva. Kupil je posestvo na Prinčevem vrhu nad Limbušem ter tam zasadil vinograde z vinskimi vrstami iz Porenja in leta 1832 ustanovil prvo vinogradniško šolo. K nam je pripeljal vinsko sorto renski rizling. Na gričih posestva so stali vzorčni vinogradi za razvijanje vinogradništva na Štajerskem in prva trgatev na Meranovem je bila leta 1826. Novi postopek urejanja vinogradov je prinesel lepe uspehe in vina z Meranovega so postala vse bolj znana. Zaradi tega se je nadvojvoda Janez pogosto vračal na Meranovo in v 30. letih devetnajstega stoletja je tam zgradil manjši dvorec. Meranovo je leta 1830 obiskal tudi cesar Franc I., ki je s cesarico obiskal brata na njegovem dvorcu. Na to spominja plošča, vzidana v pročelje dvorca. Posestvo danes upravlja mariborska fakulteta za kmetijstvo in kot nekdaj ima pomembno vlogo v razvoju vinogradništva. (vir: MariborskiUtrip, Jurij Pivka 2012)

Po ogledu muzeja in degustaciji žlahtne kaplice, smo se tukaj tudi okrepčali z domačimi dobrotami Dvorca Meranovo. Počasi se je bližal čas za vrnitev nazaj do Peker. Popoldanski čas je bil namenjen druženju in spoznavanju med seboj. Tako so nam pripravili pester nabor družabnih iger, v katerih smo se prijateljsko pomerili. Igrali smo nogomet, kegljali… ker smo gasilci, brez gasilskih disciplin ni šlo, pomerili smo se v gasilski vaji polaganja napadalnega voda, in mnogo drugih zanimivih iger. Po zaključki iger je sledilo kosilo, kjer smo se dodobra okrepčali in sledili so pogovori, izmenjavanja izkušenj, petje, ples… vse do večera, ko smo se polni pozitivnih vtisov odpravili proti domu. Gasilcem PGD Pekre, se tudi na tem mestu zahvaljujemo za vabilo, prijeten sprejem, ter pogostitev.

Za PGD Žetale
Nejc Sakelšek

Komentiraj